Hemmagjord sorbet

Balnd det svåraste med att undvika mjölkprodukter är glassen. Det finns soyaglass som är hyffsat god men som aldrig riktigt blir helt och fullt detsamma som gräddig vaniljglass. Så häromdagen fick jag för mig att helt enkelt göra egen glass, eller sorbet om vi ska vara riktigt specifika. Men det är ju som isglass, fast ändå krämigt. Jag gjorde en hallon och en citron och det blev riktigt gott. Här kommer recepten:
 
Hallonsorbet, 3 portioner
2 dl vatten
1 dl socker
125 g färska hallon (frysta går också bra)
1 äggvita
 
Koka upp socker, vatten och hallon. Rör så att hallonen blir mosade, man kan mixa det men jag tyckte att det räckte med att mosa med en sked eller gaffel. Låt svalna. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda samman med hallonröran och häll upp i en bunke/låda som har ett lock. Ställ in i frysen, varje halvtimme plockar man ut den och rör i det. Jag gjorde det kanske 3-4 ggr, sen lät jag det stå så att det blev fruset ordentligt.
 
Citronsorbet, 3 portioner
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl citronjuice, cirka 2 citroner
1 äggvita

Pressa ur juicen ur citronerna, blanda med socker och vatten och koka upp. Låt svalna. Vispa upp äggvitan och blanda i. Sedan gör du som med hallonsorben.
 
Det blev riktigt läskande, syrligt och gott och var enkelt att göra även om det tar lite tid. Jag tror att man kan ta i lite mindre socker om man vill, men risken är väl att det blir mer isigt då. Smak kan man ju variera lite som man vill, ta de bären och juicerna man tycker om och blanda i. Jag tror det här kommer bli en favorit i sommar här hemma.
 

Kommentera här: