Kesobullar
Här kommer ett recept på ett bröd jag börjat baka, det är jättegott och nyttigt så pröva vetja!
För 20 st behöver man:
50 g jäst
2,5 dl lättmjölk
200 g keso
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl (alternativt 5 dl vete och 1 dl graham)
Smula jästen i en bunke, häll på den ljumma mjölken och lös upp jästen. Tillsätt keso, salt och mjöl. Arbeta ihop till en blank och smidig deg som är ganska lös. Klicka ut smeten i aluminiumformar (viktigt att det är aluminium annars fastnar brödet i vanligt bullformar). Låt jäsa 30 min, pensla med ett uppvispat ägg och grädda 10 min i 225 grader.
Eftersom jag ska undvika mjölkprodukter byter jag ut mjölken mot soyamjölk. Keson har jag inte hittat något bra substitut för så den får följa med ändå. Det beror ju på hur mycket man reagerar på det men för mig fungerar det någorlunda i alla fall med keso i brödet om jag undviker allt det andra. Man kan även göra en limpa om man vill och grädda i en långsmal form istället.