Mörk chokladkaka
Häromdagen kom jag in i något slags bakflow och satte igång med att baka en massa grejer sent på kvällen. Jonas frågade om jag tycker det är kul att baka, vilket jag gör om jag slipper plocka i ordning efteråt. Det är hemskt tråkigt och bara på grund av det så kan jag dra mig för att sätta igång med bakningen. Men eftersom jag ändå hade stökat ner så gjorde jag både det ena och det andra när jag ändå var igång så att säga.
Bland annat blev det en kladdkaka, eller chokladkaka kanske man får kalla det. Egentligen är kladdkaka inget jag är särskilt förtjust i, det vill liksom aldrig bli riktigt bra. Sådär bra som de man kan få på café. Lagom sega och goda. Men jag hittade ett recept i ett gammalt recepthäfte och tänkte att det är ju värt att pröva åtminstone. Sagt och gjort! Faktum är att den blev förvånansvärt bra för att vara kladdkaka och för att vara bakad av mig. Dessutom skulle den stå i kylen över natten och det gjorde nog susen. Här kommer receptet:
Till 8-10 personer:
300 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl
1. Smält smöret i en stor gryta. Rör ner övriga ingredienser till en slät smet.
2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter på 175 grader.
3. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen fram till servering, gärna nästa dag.